Wpis

niedziela, 01 listopada 2009

Keks

Keks

Keks z nieśmiertelnego przepisu, który od kilku lat jest często praktykowany w naszym domu. To naprawdę dobre ciasto, moja babcia jest jego miłośniczką, piecze go przynajmniej raz w tygodniu (mama kazała mi to napisać;)). Przepis gdzieś kiedyś znaleziony w jakiejś gazecie czy książce.

 

Keks

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 gram bakalii
  • łyżeczka spirytusu

Margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do utartej masy lać spirytus i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek oraz drobno pokrojonymi bakaliami (obtoczonymi w odrobinie mąki).

Piec w keksówce, w średnio nagrzanym piekarniku (150 - 170°C) około 50 minut.

Keks

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mojeslodkie
Czas publikacji:
niedziela, 01 listopada 2009 16:36

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/01 17:06:35:

    ja ostatnio wolę robic zdjęcia niż piec :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

ciasto kukułka
Ciasto kukułka

ciasto stefanka
Ciasto stefanka

babka piaskowaBabka piaskowa




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...